Utfärd Lund lördag 25/3 2017

Avfärd med bil från Simrishamns buss- och tågstation 9.30. Ankomst Jakriborg ca 10.45. En timma räcker säkert väl för fotografering. Därefter lunch, antingen i Jakriborg, eller på Nova Lund (ett stort köpcentra 10 min. från Jakriborg).

Därefter är ett besök på berömda Kulturen i Lund (ca 63,75 m från domkyrkan, eller däromkring). Öppet 12.00-16.00 (måndagar stängt). Inträde kostar 90 kr, och för oss pensionärer är kostnaden 60 kr. Medelbesökaren stannar i 2,5 timmar. Om vi anländer dit 14.00, så har vi i alla fall 2 timmar på oss. För er som inte känner till Kulturen i Lund, så är det ett av landets mest ansedda muséer, omfattande ett helt kvarter.

Dagens aktivitet avslutas alltså senast 16.00, och vi bör vara tillbaka i Simrishamn vid ca 17.30 senast.

Om vädret är fint och inbjuder till utomhusaktiviteter, så kan vi välja att, i stället för Kulturen, vandra på Norra kyrkogården, invigd i början på 1800-talet. Många namnkunniga personer har fått sin sista vila här, t.ex. musikkännaren Sten Broman, rockaren Karl P Dal, den på tidigt 1800-tal rikskände prästen Henric Schartau, biskoparna Gottfrid Billingoch Edvard Rohde, konstnären Gösta Adrian Nilsson (GAN), författaren Axel Wallengren (mera känd som Falstaff Fakir), och författaren, journalisten och en av den tidigare kvinnorörelsens förgrundsgestalter Elin Wägner, historikern Lauritz Weibull, den från TV-programmet Fråga Lund kände latinprofessorn Gerhard Bendz och många, många flera.

Skulle detta inte passa alla, så är en vandring i gamla Lund en upplevelse för sig, och domkyrkan finns ju alltid att fly till.

Om det nu regnar och är allmänt tråkväder, så finns en plan B. Lunds konsthall är värd ett besök. Tiden 18/3-7/5 pågår utställningen We have a dream. ”En fotografisk utställning om mod, mänsklighet och mänskliga rättigheter,” för att direkt citera hemsidan. Öppettider lördagar är

10.00-17.00. Om jag förstår rätt, så är det fri entré. Om det inte skulle vara det, så torde priset vara högs överkomligt.

Anmälan? Ja, vi kan väl säga en vecka innan, så att vi kan samordna transporten. Bra att veta hur många bilar som går åt.

Titta gärna också på Sjöbo fotoklubbs utfärdsprogram, där de har intressanta utfärder till Helsingborg och Hallands väderö i maj, och till Botaniska trädgården och Mandelmans i augusti.

Tomas