Sämsta-bild.2013

Att nivån på bilderna från medlemmarna i Österlens fotoklubb hela tiden går upp återspeglar sig också resultatet i årets mest prestigefyllda och sista tävling: ”Årets sämsta bild”. I år var det endast sex deltagare och den enväldige juryn, bestående av undertecknad, blev oerhört besviken, det är alldeles för bra bilder som kommer fram till denna tävling.

Antingen så har man missuppfattat eller så finns det nästan inga dåliga bilder i medlemmarnas arkiv. Det är på ett sätt glädjande och betyder att klubben tillhör landets bästa, men i detta sammanhang är det riktigt tråkigt.

Jag skall här, ur minnet, gå igenom alla bidragen. Som vanligt börjar vi bakifrån, alltså i den ordning jag plockade bilderna, och kom ihåg att här gäller det att bra är dåligt!

Den bilden som placerade sig sist, alltså den bästa bilden, var rent av en riktigt bra bild. En svart-vit kopia på riktigt fotopapper. Bilden föreställde en gatuspegel där man ser husen svepa runt kanten av spegeln på grund av den sfäriska utformningen (vidvinkelspegel). Okej, svärtan kunde varit bättre, bilden var en smula dåligt beskuren men inte tillräckligt för att falla domaren i smaken, en ren diskvalificering alltså. Att det fanns hål efter diverse nålar i hörnen låter vi passera liksom att ena hörnet var lite skrynkligt…

Nästa bild (5:e plats) var en mycket vacker bild. Vad den föreställde var omöjligt att se men trots detta så var den oerhört vacker. Ett rött skimmer runt en rörformad sak i mitten. Man fick alla möjliga associationer… Vi har en kirurg i klubben. Man misstänkte att han tagit med en bild från jobbet. Man kunde föreställa sig en akutpatient, som dessvärre kom in tidigt morgonen efter sjukhusets personalfest. En enkel operation gick galet, man råkade kapa aortan trots att man egentligen bara skulle göra en liten titthålsinspektion av ett läckande ytligt blodkärl. Fantastiskt likt en Lennart Nilssonbild… Nu visade det sig vara ett stuprör som fotografen skildrat!

Fjärdeplatsen togs av en snarlik bild, fast denna gång var det ett blått skimmer med två gotiska fönsteröppningar i centrum. En skir blå färg i en slags virvel runt dessa fönsteröppningar som stod helt i vitt, riktigt vitt. Jag fick associationen att det var patienten från ovanstående operation som såg det berömda ljuset. Ni vet det man hör om att folk upplever i dödsögonblicket! Så samma kirurg misstänktes åter och i så fall måste han vara oerhört skicklig, för patienten tycks ha överlevt och dessutom varit med och tävlat. Återigen hade domare fel, det var en bild på en bil vid en tegelvägg, helt otroligt, jag är säker på att han fotografen har fel!

Nästkommande placering (3:e) tog av en bild på ett fartyg. Att man kan se vad som är på bilden är inte direkt välgörande i denna tävling, men här hade man ansträngt sig för att göra domaren till lags. Bilden var liten, bara något större än ett flaskskepp. Den var grå på det här obehagliga sättet som är så välgörande. Mörkgrå är väl ett bättre ord. Man såg havet, höga vågor men ingen direkt skärpa vill jag påstå. Men trots alla fel så såg man ju att det var en båt och en intressant sak var att fartyget var fläckvis belyst. Fotografen avslöjade att det var månsken och att han tagit bilden med blixt! Kreativt och alltså inget vi belönar här.

Nu närmar vi oss toppen (alltså bottenskrapet). Den bild som kom på andra plats var ganska dålig så nu börjar vi komma dithän vi vill i denna tävling. Vi ser en scen från en strand. Man har noggrant beskurit bilden så att man kapat en person på mitten i varje kant och i bakgrunden finns en tredje person som med lite god vilja kan sägas befinna sig i gyllene snittet, dessvärre så har personen en konstig kroppshållning och man ser inte direkt vad fotografen egentligen vill skildra. Mitten av bilden upptas av en rörig massa, tror det var saker till salu på någon turistort i Afrika. Bilden är något överexponerad och det är inte mycket som är rätt i bilden, alltså kvalar den in som första egentliga acceptabla bild i denna tävling. En i stort sett ointressant bild, men inte ett vådaskott utan en avsiktlig dålig bild ser det ut som, bra jobbat!

Då till den sämsta bilden som därmed koras som vinnare i årets tävling.

Bilden är svår att beskriva, en i stort sett mörk yta med lite saker som lyser upp ytan lite här och var. Det enda som ligger i någon slags skärpa och som dessutom är helt rätt exponerat är en gubbe mitt i bilden. Han befinner sig på en gata och han upptar en obetydlig yta av bilden, men man förstår inte hur han kan befinna sig mitt i bilden! Och att han är så pass liten bryter mot alla regler. Vi brukar ju säga att man skall koncentrera bilden, gå närmare, beskära hårdare och så vidare. Här har man gjort motsatsen. Huvudmotivet är litet, rent av ynkligt. Allt runt omkring, som inte ens med bästa vilja kan kallas relevant miljö, tar upp 95 % av bildytan. Vid mycket nära betraktande ser man att gubben på bilden faktiskt är den enväldige domaren, fast det är svårt att se och alltså inte tillräckligt bra för att diskvalificera bilden… Den malplacerade figuren (alltså domaren) kan inte sägas ha mycket med övriga bilden att göra. Eller så är det att resten som inte har mycket med bilden att göra, beroende på vad fotografen egentligen vill skildra! Och det är just det som gör bilden så dålig, man fattar inte vad som egentligen skildras, är det interiören av ett fik eller gubben på andra sidan gatan? En i sanning dålig bild, trots att domaren finns med på den! Och hur kan han finnas mitt i bilden? Jo det berättades att det fanns en spegel längst inne på fiket…

Bilden tagen av Rolf Unosson.

Ordförande i den enväldige enmansjuryn

Steen Stavnshøj