Fotoklubben med bilden i fokus

Användarvillkor för medlemskap på Österlens Fotoklubbs hemsida

Vem som helst kan registrera sig på hem sidan med användarnamn och epostadress. Man blir då prenumerant. Ett lösenord skickas till angiven epostadress.
Medlemmar ska använda sitt förnamn + mellanslag + initial (första bokstaven i efternamn) som användarnamn.
Första bokstaven stor, t ex Kalle K.
Om alla uppgifter är riktigt ifyllda och medlemsavgiften är betald uppgraderas behörigheten till Medarbetare. Då visas fler menyer och du kan ändra ditt lösenord till något som är lättare att komma ihåg.
För att vi skall hålla hög klass och trovärdighet på hemsidan så skall den som skriver ett inlägg eller är aktiv på annat sätt agera som privatperson och aldrig i kommersiellt syfte. Flera medlemsprofiler är inte tillåtet.
Det krävs att lösenordet uppfyller vissa krav för att erhålla god säkerhet. Använd minst 8 tecken, blanda bokstäver (gärna stora och små), siffror och andra tecken.

Håll dig till ämnet

Notera att bild-/artikelkommentarer inte är för allmän diskussion, det skall handla om bilden/artikeln.

Språk och personangrepp

Använd ett vårdat språk. Angrepp på person, etnisk tillhörighet, politik och religion är naturligtvis inte tillåtet.

Driv diskussionerna framåt

Om du inte har något konstruktivt att säga så säg inget. Att skapa inlägg för skapandets skull leder ingenstans. Skriv kreativa inlägg som flyttar frågan framåt, istället för att bara säga emot. Motivera dina åsikter och tänk till innan.

Respektera andras åsikter

Ibland har andra medlemmar helt andra åsikter. Ibland måste man respektera det.

Var beredd att ta kritik

Om du laddar upp en bild eller skriver ett inlägg, så måste du vara beredd på att ta kritik. Kritik kan svida och du måste vara beredd på det. Men detta gäller bara så länge kritiken följer reglerna. Se kritiken på ett positivt sätt och använd den konstruktivt.

Du ansvarar för vad du skriver / laddar upp

För funktioner där medlemmar själv publicerar text eller bild på Hemsidan gäller att varje avsändare ansvarar för innehållet. Materialet får inte vara kränkande, utgöra hets mot folkgrupp, vara rasistiska, visa straffbara skildringar, vara pornografiskt göra intrång på andras upphovsrätt eller bryta mot PUL.

Redaktionen kan radera inlägg och bilder utan att meddela detta

Inlägg och bilder som inte följer våra enkla regler kan raderas. Medlemmar som bryter mot reglerna kan spärras.

Hör av dig om du känner dig påhoppad, kränkt etc

Om du tycker att du blivit kränkt eller påhoppad hör då av dig direkt, så försöker vi att lösa det.

Publiceringstid

Publiceringstiden av text och bild på hemsidan är obegränsad, om inte annat avtalats.

Upphovsrättsliga regler

Upphovsrätten till texter och bilder innehas av respektive fotograf. Innehåll och utformning får inte kopieras användas, lagras eller skickas i någon form utan tillstånd.

Regler om bilder och bildkommentarer

Att ge kritik är en konst, att bara ge positiv kritik kanske inte utvecklar så mycket. Det är minst lika viktigt med negativa och framför allt kontruktiv kritik. Det gäller att ha vett och etikett när man skriver. Att ladda upp bilder för kritik på hemsidan kan innebära att du får negativ kritik på dina bilder som kan kännas svår att ta. Men vi accepterar inte vilka bildkommentarer som helst, acceptera reglerna.
Du ansvarar själv för bilderna du publicerar här! Du måste själv ha tagit bilden du lägger upp. Även om en kompis gett dig rätt att lägga ut en bild får du inte göra det; du måste ha fotograferat själv.

Att ge en kommentar

Tänk i dimensioner från bildläran såsom Komposition, Originalitet, Estetik och Teknik. Använd även mjukare, personliga saker som frambringande av känslor och liknande när du formulerar dina kommentar. Koncentrera dig på bilden och mindre på vem som är fotografen eller vilken utrustning som använts.

Undvik kommentarer i stil med “Snygg!” och “Dålig!”

Det ger inte fotografen så mycket för att hon/han skall utvecklas. Även om du tycker att bilden helt enkelt är bara “bra” vid första blicken, titta en stund till. Försök att formulera vad i bilden som fick dig att fastna för den, vad är dess kvaliteter (och brister). Det hjälper fotografen att förstå hur andra ser och tolkar bilden och utvecklar också ditt eget bildseende.

En del tror sig göra fotografen en tjänst genom att ladda ner och förändra bilden, för att sedan visa den för fotografen igen för att illustrera t ex en efterbehandling. Tänk på att detta kan upplevas mycket kränkande av vissa, så fråga alltid först innan du redigerar någons annans bild. Du får förstås aldrig publicera den på något sätt utan tillstånd, det är ett brott mot upphovsrätten.