Det finns många sätt att konvertera bilder till svart/vit. Jag ska försöka förklara på ett enkelt sätt några olika vägar att gå till väga. Men sedan får ni själva försöka vidarutveckla och experimentera er fram till ett arbetssätt som passar er sätt attt jobba.

Dessa alternativ jag kommer att förklara fungerar i Photoshop Elements( i stora photoshop tror jag det funkar på samma sätt).

Vid allt arbete se till att ha ångrahistoriken öppen. Då kan man gå tillbaka eller framåt när man ångrar sig. Gå till Fönster- klicka på ångra historik.

Tänk på att förhandsvisa rutan är ibockad när du jobbar med verktygen, då ser du ändringarna direkt och kan klicka på den för att jämföra med hur det såg ut innan justeringen.

Alternativ 1 :Gå till bild- läge-välj gråskala-tryck okej. Här blir bilden ganska tråkig.

Alternativ 2: Gå till filter-justeringar-övertoningskarta. I rutan för gråskale avbildning välj svart/vit- tryck okej. Här blir det bättre tryck i det svart/vita men ändå kanske inte riktigt som man vill ha det.

Alternativ 3: Gå till förbättra- konvertera till svart/vit. Här finns det färdiga förslag att välja på som man sedan kan justera i kanalerna röd, grön, blå och kontrast efter behov. Tryck okej.

Alternativ 4: Gå till förbättra-justera färg-justera nyans/mättnad. Dra ned mättnaden i master till – 100 så blir bilden svart/vit, men all färginformation finns kvar. Klicka på rutan där det står master, där kan man nu välja på röd, grön, gul, cyan, blå, magenta. Börja med att välja röd-justera reglaget ljushet så ser man hur det röda tonerna i bilden ändras (fast i svart/vit). Fortsätt sedan likadant med de andra färgerna tills du är nöjd. Tryck okej.

Efter man har gjort detta med sin bild kan man fortsätta och förbättra bilden med andra verktyg.

1: Gå till förbättra- justera ljussättning-nivåer. Använd det svarta reglaget till att justera det svarta i bilden. Det vita reglaget till att justera det vita i bilden. Det gråa reglaget till att justera mellantonerna i bilden- okej.

2: Gå till förbättra- justera ljussättning- skuggor/högdagrar och jobba med de verktyg du har där- okej.

3: Gå till förbättra- justera ljussättning-intensitet/kontrast och jobba med de verktyg du har där-okej.

4: Man kan också jobba med verktyget skugga/efterbelys som finns i verktygspaletten näst längst ned till vänster. Högerklicka på det så ser du 3 stycken olika alternativ, skugga, efterbelys och svamp (svamp har jag aldrig använt).Använd skugga för att ljusa upp det som är för mörkt. Använd efterbelys för att mörka ned det som är för ljust. Klicka på det verktyg du vill använda tex. skugga- välj en mjuk pensel uppe till vänster- välj storlek efter behov- välj område beroende på vad du vill ljusa upp. Sätt exponeringen på 2-3 % inte mer, då det är bättre att ta lite i taget. Jobba på samma sätt med efterbelys verktyget.

När du sedan anser att bilden är klar och vill spara din bild. Gå till arkiv- spara som. Ändra filnamnet till ett namn som har med bilden att göra. Ändra filformatet till TIFF. Välj den mapp du vill spara din bild i. Klicka spara. I Tiff alternativ rutan som kommer upp, där klickar du okej. Så är det klart.

Vid utskrift markerar jag alltid rutan- utskrift i gråskala (gäller canon) finns säkert något liknanden alternativ  för andra märken. För att få en neutral svart/vit utskrift.

Jobba på nu och glöm inte att prova er fram och experimentera, det är det enda sättet att lära sig.

Krister A