Klicka på bilden för större storlek

Årets sämsta bild 2022

Året 2022 hade cirka 15 medlemsmöten i klubben så jag tycker man kan påstå att verksamheten kommit igång igen efter pandemi och allt elände som hörde till det med isolering och sjukdom hos många av oss…

Ja i år blev det ”full fart” även på julavslutningen 2021 och helt traditionsenligt så blev det dags för årets absolut svåraste tävling, nämligen ”Årets sämsta bild”.

Och återigen så hade undertecknad, det tveksamma, nöjet att vara enväldig domare.

I år valde fem fotografer att delta! Menar man att man inte kan kvalificera sig i denna tävling? Jag har sett betydligt sämre bilder på våra ordinarie träffar än flera av de bilder som bedömdes denna kväll. Jag tror nog man kunde få ha ett större urval att välja mellan, det hade ju gjort tävlingen betydligt mera spännande… Och enligt klubbreglerna blir det ingen tävling om inte minst fem bilder deltar, så vi landande precis på gränsen.

Nå, låt oss börja med själva bedömningen.

Som sagt så fanns det fem bidrag och för att börja med den bild som kom sist i tävlingen så vill jag påstå att den hade platsat i Riksfototävlingen, påminde ju lite om riksförbundets ordförandes bilder, ni vet han med färgade paraplyer i varannan bild. Den aktuella bilden förställde baksidan av ett parasoll, helt knivskarp, väl exponerad och alltså totalt värdelös i detta sammanhang.

På fjärde plats kom då en färgsprakande bild, jag fick associationer till en explosion med konfetti… mycket vacker bild, visserligen en smula överexponerad och kanske inte helt dålig, men alldeles för bra… vi skall komma ihåg kriterierna (eller som vi säger ”temat”) för tävlingen, här handlar det om dåliga bilder och den ovan nämnda bilden var ju på inte sätt dålig, alltså diskvalificering.

Nu hamnar vi närmare målet, den tredje placerade bilden var ganska dålig. Bilden föreställer en totalt fel beskuren bild av ett foto på ett notställ, tyvärr är den avbildade bilden skarp och det man ser av den ser bra ut. Fotografen har försökt charma domaren genom att smutsa ner pappret med kaffefläckar och fettfläckar efter det därtill inmundigade wienerbrödet. Tack för försöket, men bilden är ändå för bra för att platsa på prispallen.

Näst sämst ser vi en bild som föreställer en himmel med ett träd i ena hörnet. Det här med att hålla kameran vertikalt tycks ha undgått fotografen, bilden lutar betydligt, det ser man på trädet som lutar betänkligt men i övrigt en ganska välkomponerad bild, trädet sitter nästan i det gyllene snittet, men trots det i detta fallet alldeles fel, mycket himmel som utvisar en viss dramatik. En dålig bild som man printat ut på kopieringspapper och dessutom vikt pappret två gånger, ja nu börjar det likna något.

Jag önskar att jag hade haft fler bilder att välja på, men det fanns egentligen bara en solklar vinnare. Nämligen en bild som jag, av en händelse bedömde vänd åt fel håll, ja inte baksidan uppåt såklart, jag menar att jag vänt bilden upp och ner, det gjorde ingenting för man ser ändå inte vad man avser att avbilda eller berätta med bilden. En i särklass dålig bild. Att beskriva vad den föreställer går inte, vi ser ett hörn med det som liknar ett hörn av en tidningssida i total oskärpa, resten är bara en brusig mörk bakgrund som tonar från nästan svart till någon smutsbrun ton. I sak en ”icke tilltalande bild” som platsar i vår smått omöjliga tävling. Jag vill minnas att bilden skildrade ”Österlen lyser” (med sin frånvaro skulle jag säga).

Och vem är den vinnande fotografen? Jo det var klubbens kassör och ständige bringare at delikata bakverk till våra möten som tog hem segern; Carl-Johan Blomqvist.

Ordförande i den enväldige enmansjuryn

Steen Stavnshøj