Årets sämsta bild 2014

 

Sämsta bild 2014

Helt traditionsenligt så avslutades fotoåret med vår absolut svåraste tävling, nämligen ”Årets Sämsta Bild”.

Och återigen så fick undertecknad äran av att vara enhällig domare. Ett mycket hedervärt uppdrag som naturligtvis utförs med stort allvar och noggrannhet.

Även i år kom många bidrag så det tog flera minuter för domaren att rangordna bidragen, från bäst till sämst. Och i detta fall är bäst inte att föredra eftersom det ju handlar om sämsta bilden.

I vanlig ordning så kunde man utan vidare helt diskvalificera över hälften av bilderna. Dom var helt enkelt för bra för att platsa i denna svåra tävling. Ja flera av dem var ju rent av riktigt bra…

Men till slut återstod ett litet antal och efter att mycket omsorgsfullt ha snurrat de olika bilderna i steg om 90° för att se om man kunde ana vad bilden egentligen föreställde och kanske avläsa fotografens budskap så föll polletten ner. Ingen av de tre finalisterna kunde anses ha varken budskap eller mening. Så långt är allt väl.

En vinnare måste ju koras och därför måste vi nu betrakta själva bildbehandlingens kvalitéer och då trillade en bort som faktisk inte var så illa i det avseendet.

Återstod alltså två, båda hade irriterande färgstick. Och är det något domaren ogillar så är det färgstick. Och allra värst är färgstick i magenta, domaren får rysningar av dylikt oskick.

Den bild som avgick med segern kan sammanfattas så här: En mycket dålig komposition där ögat inte hittar något av värde att fokusera på. En kontrastlös kopia på ett helt obegripligt motiv. Och värst av allt ett magenta-stick som är så grovt att domare mår illa. En värdig vinnare.

Bilden är tagen av Jonas Axelson, som alltså för första gången avgår med segern i denna svåra tävling. Jonas har med heder visat att han kan vara en riktigt dålig fotograf när så krävs.

Ordförande i den enväldige enmansjuryn

Steen Stavnshøj