Program för våren 2022
Vi är på Skeppet vid Marint Centrum hamnen, som vanligt kl.19.00 om inget annat anges.

I klubbtävlingen påsikts bild och digital bild kan man tävla valfritt med svart/vitt
eller färg. Om inget annat anges.
Påsiktsbilder ska alltid vara i max A4 format.

19/1 Klubbtävling digitalt – fritt tema
Inlämning av påsiktsbilder (pappersbilder) till Riksfoto tävlingen
Information om nästa möte

2/2 Klubbtävling påsikt – tema, monokrom bild, endast en färgton
Framtiden för klubben, detta kommer vi att diskutera, hoppas på många givande förslag och diskussioner

16/2  Klubbtävling digitalt – tema, bil eller bilar
Inbjuden fotograf visar och berättar om sina bilder, vi återkommer med vilken fotograf det blir

2/3 Klubbtävling påsikt – fritt tema
Filmföreläsning

16/3 Klubbtävling digitalt – fritt tema
Genomgång av att göra en analog bild till att bli digital

30/3 Klubbtävling påsikt – tema, alla kommer att få samma bild att jobba med. Den får ej beskäras, man får inte lägga till eller ta bort något. Färgbild ska vara färgbild, svart-vit bild ska vara svartvit
Filmföreläsning

13/4 Klubbtävling denna kväll blir en kvällsfotografering på stan.
Temat är fritt och man får ta så många bilder man vill men bara använda en till klubbtävlingen.
Bilden ska vara i jpg och får inte behandlas på något sätt i kameran, rakt av bara.
Det kan bli ca en timmes fotografering och sedan laddar vi upp våra bilder på datorn och gör en sedvanlig klubbtävlings bedömning.

27/4 Årsmöte
Klubbtävling påsikt – tema, analogt till digitalt, ta med originalet av negativet eller diabilden.

11/5 Gästföreläsare. Klubben besöks av Rasmus Kvist Artist & Illustrator

Han kommer att berätta om bildkomposition

Introduktion
Under introduktionen tar han upp definitionen av komposition, vad det innefattar, varför det är användbart, dess syfte osv.Att det huvudsakligen är till för att skapa en bild som drar blickarna till sig, vare sig det är genom harmoni och balans eller stark asymmetri.

Historia
Under historia visar han trender i komposition genom tid och konströrelser, vilka värderingar som ledde till dessa val och hur det skiftande syftet med konsten också har skiftat kompositionen. T.ex hur delar av 1800-talet hade ett väldigt naturalistiskt uttryck där realism värderades högt och man inte gärna gick långt ifrån naturliga vinklar och ljusscenarion. Medan man i nutid t.ex i spelkonst använder sig av mycket extrema vinklar och starka effekter för att höja reaktionen hos åskådaren.
Metoder
I metoder tar han upp hur man skapar fokuspunkt/er och drar blicken dit. Gör kompositionen attraktiv helt enkelt. T.ex hur man kan använda sig av gyllene snittet/tredjedelsregeln (en tumregel som ni kanske hört om), hur man kan använda abstrakta former som bildas av ljus/skuggformer för att skapa attraktiva kompositioner som leder blicken, eller olika former av kontraster som färgtemperatur eller textur för att dra blicken. Vidare hur man kan skapa ett flöde i en bild och sen förstärka det med t.ex textur, vinkel eller färgtemperatur.
Han kommer att diskutera foto från oss som vi har lämnat in till honom.

25/5 Öppet

8/6 Avslutning, hur och var återkommer vi till.